|
Sidst opdateret
den.: 06-02-2006
|
|||||||||
|
||||||||||
|
||||||||||
|
Kæmperejer med
djævlesovs: |
|||||||||
|
Indkøb: 4
kæmperejer pr. person - 1 avocado - 1 citron - 10 perleløg - 1/4 piskefløde -
1 ds. koncentreret tomatpure - tabasco - hvidløg - sød chili - flute - lidt
grønt til pynt Fremgangsmåde: Skyl og
kog rejerne til de bliver rødlige (kog ikke for længe - for så bliver de
seje). Pil rejerne men lad halestykket blive siddende på. Læg dem i en
tildækket skål/fad så de holder sig lune. Skræl
avocadoen og skær den i skiver (2 skiver pr. person). Skær citronen i både. Djævlesovs: Kom 5 sp.skefulde vand og 1 sp.skefuld
citronsaft i en gryde. Perleløgene finthakkes og
koges bløde i denne lage. Tilsæt dåsen med tomatpure - er pure'en
meget grynet tilsættes en skefuld smør. Kom 2 fed knust hvidløg, 1 skefuld
sød chili og en teskefuld tabasco i massen. Tilsæt piskefløden og lad det
hele få et opkog. Smag til med salt og pebber, og
evt. lidt mere tabasco hvis det ikke "river" lidt på tungen. På
midten af hver tallerken anrettes 4 rejer stående med halestykket opad. Hæld
den varme djævlesovs rundt om rejerne, og pynt tallerkenen med et par skiver
avocado - citronbåde og evt. lidt ekstra grønt i form af brøndkarse el.
lignende. Server flute til. Forslag
til drikkevare:
En mousserende hvid- eller rosevin (Eks.
forslag nr 003/004) Retur til toppen af denne
side: |
|||||||||
|
|
|||||||||
|
Majs med rejer og rørt
smør: |
|||||||||
|
Indkøb: 2 store
majskolber - 250g Grønlandske rejer - 5 schalotteløg
- 250g smør (endelig ikke usaltet) - 1 pose valnøddekerner Fremgangsmåde: Majsene
renses for dækblade og "trevler", og deles i 4 lige store stykker
(start evt. med at skære endestykkerne fra da disse
kan være lidt kedelige). Kog dem møre i letsaltet vand - ca. 20/30 min. I
mellemtiden ristes valnøddekernerne på en tør pande ved svag varme. Rejerne
lunes i sin egen væde (et lille fif - Klip toppen af posen og stil den i en
sigte, som så placeres i gryden med majs de sidste 5 min. af majsens
kogetid). Rørt
smør: Kom 5 sp.skefulde vand og 1 sp.skefuld
citronsaft i en gryde. Kom de hakkede schalotteløg
i gryden og lad det simre indtil væden er reduceret til ca. det halve. Smøret skal herefter tilsættes lidt ad gangen under
konstant omrøring --- tag evt. gryden af varmen en gang i mellem da smøret under ingen omstændigheder må smelte, sker det kan
man lige så godt starte forfra --- Anret
majs - rejer og valnøddekerner på assietter og overhæld majsen med den lune
rørte smør. Majsen "gnaves" med dertil indrettede majsgafler.
Server flute el. ristet toast til. Forslag
til drikkevare: En tør hvidvin -
eks. forslag nr. 2 |
|||||||||
|
|
|||||||||
|
Lakseruller: |
|||||||||
|
Indkøb: 100 gram
rød kaviar eller stenbidderrogn - 10/12 skiver
røget laks - 150 gram røget laks i tern - 1dl cremefraiche 38%
- salt og peber - frisêsalat/rucolasalat - asparges
- dild. Fremgangsmåde: Bland
laksetern og kaviar med cremefraiche og smag til med salt og peber (gem lidt
kaviar til pynt). Læg lakseskiverne så de overlapper lidt, på et brædt med et stykke madfilm. Læg fyldet på midten og rul
laksen ved hjælp af madfilmen. Rullerne serveres hele eller udskåret på
strimlet salat med asparges - dild og kaviar som pynt. Forslag
til drikkevare: En tør hvidvin |
|||||||||
|
Rimmet laks: |
|||||||||
|
Indkøb: 400
g laks - 2 spsk. salt - 2 spsk. sukker - 1 tsk. fennikelfrø - 2 stk.
æggeblommer 3
dl neutral rapsolie - 1 bdt. estragon - 1 dl
æbleeddike - 2 skive daggammelt rugbrød 20
g smør - 1 stk. skalotteløg - pynteurter, fx karse, estragon eller dild Fremgangsmåde: 1. Blend salt, sukker og
fennikelfrø sammen og kværn også godt med sort peber i blandingen. 2. Laksen skal have været
frosset ned i mindst 24 timer og helst være i et stykke. Gnid laksen grundigt
ind i blandingen, og lad den stå på køl i mindst 5 timer med det.
Herefter er laksen klar til at blive skåret og serveret. 3. Brun smørret og skær rugbrødet i små croutoner. Vend smør og rugbrød
sammen og salt let, læg det på en bageplade, og bag dem ved 165
grader, til de
er sprøde. 4. Skær skalotteløget i tynde
skiver og råsylt dem med lidt salt, sukker og æbleeddike. Lad dem trække i 20
minutters tid. 5. Lav nu mayoen.
Varm olien op til 55 grader, og blend den så med estragonen. Lad maskinen
køre et godt stykke tid for at få den grønne farve (klorofylen) ud af urten. Temperaturen er vigtig, hvis
farven bliver lys grøn, har olien været for kold, hvis den bliver armygrøn, har
den været for varm. 6. Når den grønne farve er
trukket frem, så sluk og lad det hvile i 5 minutter. Olien sigtes til sidst
og stilles til afkøling. 7. Tip: Har man lidt travlt,
så køb en god mayonnaise, og hak et ton urter så fint, du kan, og vend det
sammen. 8. Mayonnaisen kan røres med
maskine, elpisker eller med piskeris og armmuskler. 9. Læg æggeblommerne op i en
skål med lidt salt og pisk, til de er helt stive og hvide. 10. Herefter tilsættes den grønne
olie under omrøring lidt efter lidt. Bliv ved med at tilsætte olie, indtil mayoen er så fast, som du vil
have den. Smag til
med eddike eller citron og lidt peber, gerne hvid. 11. Anret nu skiver af laks med
dutter af mayonnaisen hist og her, drys med rugbrød og pynt med urter og evt.
let bitter salater og råsyltede skalotteløg. Retur til toppen af denne side: |
|||||||||
|
||||||||||
|
Tomatsuppe: |
|||||||||
|
|
Indkøb: 1 stort løg - 2 ds. hakkede tomater (evt. med basilikum og chilli) - 4 gulerøder -
baconterninger - crutoner - 1 buillonterning
- ½liter piskefløde - frisk basilikum/brøndkarse - hvidløg Fremgangsmåde: Løget
hakkes og svitses i rigeligt smør/magarine til de
er gyldne. Tilsæt ca. 1 liter vand og bring det i kog. Tilsæt buillonterningen og lad denne opløse i vandet. Tilsæt 2 fed hvidløg, hakkede tomater og hakkede gulerøder, og lad det småkoge indtil gulerøderne
er næsten helt udkogte (brug evt. en stavblender til at "fjerne" de
sidste klumper). Hæld det hele igennem en sigte over i en skål, og gør gryden
ren. Hæld suppen tilbage i gryden og tilsæt piskefløden. Bring suppen til
kogning under middel varme, -smag til med salt og peber, men pas på med
peberet hvis du har brugt hakkede tomater med chilli - og i
mellemtiden ristes baconterninger og crutoner
sprøde. Server suppen med bacontern og crutoner i
portionsskåle pyntet med lidt "grønt". Crutonerne
kan du evt. selv lave af nogle skiver frankbrød der er skåret i tern, og som
så ristes i smør. Tilsæt krydderier efter behag. Forslag
til drikkevare: Retur til toppen af denne side:
|
||||||||
|
Chilisuppe
(2 personer): |
|||||||||
|
|
Indkøb: 250 g
hakket oksekød - 1/2 spsk olivenolie - 1 løg - 1
fed hvidløg - 1 frisk chili - 1 dåse hakkede tomater - 1/2 liter bouillon -
1/2 tsk stødt spidskommen - 1 tsk
tørret oregano - 1 dåse majs - salt/peber - frisk basilikum. Fremgangsmåde: Brun
oksekødet i olie i en gryde og tilsæt finthakkede løg, hvidløg og chili. Lade
det stege nogle min. og tilsæt så tomater, bouillon og kryderier.
Lad suppen simre 15 min. og tilsæt afdryppede majs. kog suppen godt igennem,
smag til med salt og peber (evt. ekstra chili) og server med et drys
friskhakket basilikum og brød (Pynt evt. med hele blade af basilikum) Forslag
til drikkevare: Retur til toppen af denne side:
|
||||||||
|
|
|||||||||
|
|
|
||||||||
|
||||||||||
|
Opskriftnavn indsættes her |
|||||||||
|
|
Indkøb: Fremgangsmåde: Forslag
til drikkevare: Retur til toppen af denne side:
|
||||||||
|
|
|||||||||
|
||||||||||
|
FØDSELSDAGS
TARTELETTER |
|||||||||
|
|
Indkøb: 300 gr røget torsk - 2 spsk cremefraiche 38% - salt og
peber - frisk kørvel 6 tarteletter - 8 vagtelæg - 1
skvæt eddike - et glas lakserogn 1 scalotteløg
- 100 gr ærter - 1 spsk creme fraiche 38% Evt radisespirer til pynt Fremgangsmåde: Start
med at koge vagtelæggene i vand tilsat lidt eddike og kog dem i 4 min Skræl
dem Skær
torsken ud i små tern, rør creme fraiche i og krydr med salt og peber og lidt
frisk kørvel Hak de
grønne ærter groft og rør dem med cremefraiche Snit et scalotteløg Knus( evt…. ) tarteletterne i
mellemstore stykker og læg dem på tallerkenen Læg
skiver af torsk ovenpå og derpå det torsk der er rørt med creme fraiche Kom
ærterne over, pynt med vagtelæg, scalotteløg,
spirer og fiskerogn Forslag
til drikkevare: -
en god chablis Retur til toppen af denne side:
|
||||||||
|
|
|||||||||
|
||||||||||
|
Ristede svampe på
hvidløgstoast: |
|||||||||
|
|
Indkøb: Toastbrød
- hvidløg - citron - persille - salathoved - rasp - parmaskinke - tomater Fremgangsmåde: Toastbrødene
gnides med hvidløg og olivenolie. Drys lidt salt og peber på og rist brødene
til de er gyldenbrune i ovnen ved 200 grader. Svampene skæres i skiver og
svitses ved god varme Krydr med 1 fed presset hvidløg og citronsaft. Bland svampene
med grovhakket persille og 1 spsk rasp. Læg revne
salatblade på brødene og øs svampeblandingen over. Tilsidst
pyntes med et par skiver parmaskinke og et par tomatbåde. Hvis der serveres 2
skiver brød kan denne ret bruges som en lille frokostret Forslag
til drikkevare: Retur til toppen af denne side:
|
||||||||
|
|
|||||||||
|
Små bagte kartofler: |
|||||||||
|
|
Indkøb: Små
kartofler - rødløg - hvidløg - ingefær - soya sauce
- 100 g sesamfrø Fremgangsmåde: Kartoflerne
skæres i kvarte og bages i ovnen ved 250 grader i ca. 15 min til de er møre.
Løg halveres og snittes på langs, hvidløg knuses så det svarer til ca. 1tsk.
Ingefær fintrives ligeledes 1 tsk. Løg - hvidløg - ingefær og sesamfrø
blandes med ca. 1 dl. soya sauce. Tilsidst vendes de bagte
kartofler i blandingen og serveres straks. Som extrafyld
kan man evt. komme lidt skinkestrimler i blandingen. Server med en kold cremefraich-sauce (smagt til efter behag). Denne
forret er også velegnet som tilbehør til andre retter - dog udelades fyld og
sauce. Forslag
til drikkevare: |
||||||||
|
|
|||||||||
|
Maskeret Blomkål/Brocoli: |
|||||||||
|
|
Indkøb: Blomkål
- Brocoli - hvidløg - 2 blommetomater - 1 rød chili
- 400 gram rejer (store Grønlandske) - 1 brev Knorr
Hollandaisesovs (hvis du da ikke laver den selv) - Flûtes Fremgangsmåde: Rejerne optøes. Fjern skindet fra tometerne
og fjern kernerne. Rens chilien for kerner så det ikke bliver for stærkt.
Tomater - chili og hvidløg hakkes meget fint (evt. blendes). Kog blomkål og brocoli så der er så møre som du nu bedst kan lide dem
(lidt bid bør de have). I medens tilberedes hollanddaiesesovsen.
De sidste par minutter af sovsens kogetid tilsættes de hakkede tomater/chili
og hvidløg. Anret nogle blomkål og brocoli buketter
på en frokosttallerken, overhæld med den varme hollanddaisesovs
og fordel ca. 100g rejer til hver portion. Server med flûtes. Forslag
til drikkevare: En tør hvidvin
eks. nr. 8 på vinlisten "Cawarra"
fra Australien Retur til toppen af denne
side:
|
||||||||
|
Cherrytomater med
basilikum creme: |
|||||||||
|
|
Indkøb: Ca. 30
cherrytomater - Fyld: 2 dl flødeost (250 g) - 2 spsk
yoghurt - 1/2 bdt basilikum - 50 g tørrede tomater
i olie 1 spsk hakkede mandler - salt - peber Fremgangsmåde: Skyl og
halver alle tomaterne. Stil dem på et fad - Bland flødeost, yoghurt,
finthakket basilikum og hakkede tørrede tomater. - smag til med lidt salt og
peber. Rør de hakkede mandler i. - fyld de halverede tomater lidt toppet med
cremen. - Pynt med små basilikumblade. Kan også serveres til en drink før
maden. Forslag
til drikkevare: Retur til toppen af denne side:
|
||||||||
|
|
|||||||||
|
Råmarinerede asparges m. cherrytomater: |
|||||||||
|
|
Indkøb: Grønne
asparges - cherrytomater - løg - hvidløg - citron - timian Fremgangsmåde: Asparges
snittes diagonal i passende stykker. Cherrytomaterne skæres i kvarte. Løg finthakkes og en halv til en hel teskefuld knust hvidløg.
Timianbladene hakkes. Det hele blandes med ca. 3 skefulde citronsaft. Smag
til med salt og peber og lad det hele trække i ca. 10 minutter. Som forret
serve3res dette med ristet valnøddebrød. Forslag
til drikkevare: Retur til toppen af denne side:
|
||||||||
|
|
|||||||||
|
Verdens
hurtigste cowboymad |
|||||||||
|
Indkøb: 3 skiver parmaskinke - 1 tsk. Dijonsennep
- 2 æg - 1 tsk. mørk balsamicoeddike salt og peber Pynt - lidt olie - friskrevet
peberrod – karse - 1 tsk. friskhakket chili Fremgangsmåde: Smør
bunden af en tallerken med 1 tsk. dijonsennep, læg 2 skiver parmaskinke.
Spejl æggene på en pande til de er færdige. Husk salt og peber. Læg
spejlæggene oven på parmaskinken og stænk med balsamicoeddike. Læg en skive
parmaskinke. Pynt med friskrevet peberrod, kapers og friskhakket chili, karse
og et par stænk olivenolie. |
|
||||||||
|
|
|||||||||
|
|
|||||||||
Ny opskrift |
|
|||||||||
|
Indkøb: Fremgangsmåde: |
|
||||||||
|
|
|||||||||
Ny opskrift |
|
|||||||||
|
Indkøb: Fremgangsmåde: |
|
||||||||
|
|
|||||||||
Ny opskrift |
|
|||||||||
|
Indkøb: Fremgangsmåde: |
|
||||||||
|
|
|||||||||