Sidst opdateret den.: 06-02-2006

 

 

 

 

Fisk og skaldyr:

 

 

Kæmperejer med djævlesovs:

 

Indkøb:

4 kæmperejer pr. person - 1 avocado - 1 citron - 10 perleløg - 1/4 piskefløde - 1 ds. koncentreret tomatpure - tabasco - hvidløg - sød chili - flute - lidt grønt til pynt

Fremgangsmåde:

Skyl og kog rejerne til de bliver rødlige (kog ikke for længe - for så bliver de seje). Pil rejerne men lad halestykket blive siddende på. Læg dem i en tildækket skål/fad så de holder sig lune.

Skræl avocadoen og skær den i skiver (2 skiver pr. person). Skær citronen i både.

Djævlesovs:

Kom 5 sp.skefulde vand og 1 sp.skefuld citronsaft i en gryde. Perleløgene finthakkes og koges bløde i denne lage. Tilsæt dåsen med tomatpure - er pure'en meget grynet tilsættes en skefuld smør. Kom 2 fed knust hvidløg, 1 skefuld sød chili og en teskefuld tabasco i massen. Tilsæt piskefløden og lad det hele få et opkog. Smag til med salt og pebber, og evt. lidt mere tabasco hvis det ikke "river" lidt på tungen.

På midten af hver tallerken anrettes 4 rejer stående med halestykket opad. Hæld den varme djævlesovs rundt om rejerne, og pynt tallerkenen med et par skiver avocado - citronbåde og evt. lidt ekstra grønt i form af brøndkarse el. lignende. Server flute til.

Forslag til drikkevare: En mousserende hvid- eller rosevin  (Eks. forslag nr 003/004)

Retur til toppen af denne side:

 

 

 

Majs med rejer og rørt smør:

 

Indkøb:

2 store majskolber - 250g Grønlandske rejer - 5 schalotteløg - 250g smør (endelig ikke usaltet) - 1 pose valnøddekerner

Fremgangsmåde:

Majsene renses for dækblade og "trevler", og deles i 4 lige store stykker (start evt. med at skære endestykkerne fra da disse kan være lidt kedelige). Kog dem møre i letsaltet vand - ca. 20/30 min. I mellemtiden ristes valnøddekernerne på en tør pande ved svag varme. Rejerne lunes i sin egen væde (et lille fif - Klip toppen af posen og stil den i en sigte, som så placeres i gryden med majs de sidste 5 min. af majsens kogetid).

Rørt smør:

Kom 5 sp.skefulde vand og 1 sp.skefuld citronsaft i en gryde. Kom de hakkede schalotteløg i gryden og lad det simre indtil væden er reduceret til ca. det halve. Smøret skal herefter tilsættes lidt ad gangen under konstant omrøring --- tag evt. gryden af varmen en gang i mellem da smøret under ingen omstændigheder må smelte, sker det kan man lige så godt starte forfra ---

Anret majs - rejer og valnøddekerner på assietter og overhæld majsen med den lune rørte smør. Majsen "gnaves" med dertil indrettede majsgafler. Server flute el. ristet toast til.

 

Forslag til drikkevare:  En tør hvidvin - eks. forslag nr. 2

Retur til toppen af denne side:

 

 

Lakseruller:

 

Indkøb:

100 gram rød kaviar eller stenbidderrogn - 10/12 skiver røget laks - 150 gram røget laks i tern - 1dl cremefraiche 38% - salt og peber - frisêsalat/rucolasalat - asparges - dild.

Fremgangsmåde:

Bland laksetern og kaviar med cremefraiche og smag til med salt og peber (gem lidt kaviar til pynt). Læg lakseskiverne så de overlapper lidt, på et brædt med et stykke madfilm. Læg fyldet på midten og rul laksen ved hjælp af madfilmen. Rullerne serveres hele eller udskåret på strimlet salat med asparges - dild og kaviar som pynt.

Forslag til drikkevare:  En tør hvidvin

Retur til toppen af denne side:

 

Rimmet laks:

 

Indkøb:

400 g laks - 2 spsk. salt - 2 spsk. sukker - 1 tsk. fennikelfrø - 2 stk. æggeblommer

3 dl neutral rapsolie - 1 bdt. estragon - 1 dl æbleeddike - 2 skive daggammelt rugbrød

20 g smør - 1 stk. skalotteløg - pynteurter, fx karse, estragon eller dild

 

Fremgangsmåde:

1.                   Blend salt, sukker og fennikelfrø sammen og kværn også godt med sort peber i blandingen.

2.                   Laksen skal have været frosset ned i mindst 24 timer og helst være i et stykke. Gnid laksen grundigt ind i blandingen, og lad den stå på køl i mindst 5                    timer med det. Herefter er laksen klar til at blive skåret og serveret.

3.                   Brun smørret og skær rugbrødet i små croutoner. Vend smør og rugbrød sammen og salt let, læg det på en bageplade,

                     og bag dem ved 165 grader, til  de er sprøde.

4.                   Skær skalotteløget i tynde skiver og råsylt dem med lidt salt, sukker og æbleeddike. Lad dem trække i 20 minutters tid.

5.                   Lav nu mayoen. Varm olien op til 55 grader, og blend den så med estragonen. Lad maskinen køre et godt stykke tid for at få den grønne

                     farve (klorofylen) ud af urten. Temperaturen er vigtig, hvis farven bliver lys grøn, har olien været for kold, hvis den bliver armygrøn,

                     har den været for varm.

6.                   Når den grønne farve er trukket frem, så sluk og lad det hvile i 5 minutter. Olien sigtes til sidst og stilles til afkøling.

7.                   Tip: Har man lidt travlt, så køb en god mayonnaise, og hak et ton urter så fint, du kan, og vend det sammen.

8.                   Mayonnaisen kan røres med maskine, elpisker eller med piskeris og armmuskler.

9.                   Læg æggeblommerne op i en skål med lidt salt og pisk, til de er helt stive og hvide.

10.                 Herefter tilsættes den grønne olie under omrøring lidt efter lidt. Bliv ved med at tilsætte olie, indtil mayoen er så fast, som du

                     vil have den. Smag til  med eddike eller citron og lidt peber, gerne hvid.

11.                 Anret nu skiver af laks med dutter af mayonnaisen hist og her, drys med rugbrød og pynt med urter og evt. let bitter salater og råsyltede skalotteløg.

 

 

Retur til toppen af denne side:

 

 

 

Supper:

 

Tomatsuppe:

 

 

Indkøb:

1 stort løg - 2 ds. hakkede tomater (evt. med basilikum og chilli) - 4 gulerøder - baconterninger - crutoner - 1 buillonterning - ½liter piskefløde - frisk basilikum/brøndkarse - hvidløg

Fremgangsmåde:

Løget hakkes og svitses i rigeligt smør/magarine til de er gyldne. Tilsæt ca. 1 liter vand og bring det i kog. Tilsæt buillonterningen og lad denne opløse i vandet. Tilsæt 2 fed hvidløg, hakkede tomater og hakkede gulerøder, og lad det småkoge indtil gulerøderne er næsten helt udkogte (brug evt. en stavblender til at "fjerne" de sidste klumper). Hæld det hele igennem en sigte over i en skål, og gør gryden ren. Hæld suppen tilbage i gryden og tilsæt piskefløden. Bring suppen til kogning under middel varme, -smag til med salt og peber, men pas på med peberet hvis du har brugt hakkede tomater med chilli  - og i mellemtiden ristes baconterninger og crutoner sprøde. Server suppen med bacontern og crutoner i portionsskåle pyntet med lidt "grønt". Crutonerne kan du evt. selv lave af nogle skiver frankbrød der er skåret i tern, og som så ristes i smør. Tilsæt krydderier efter behag.

Forslag til drikkevare:

Retur til toppen af denne side:

 

 

Chilisuppe    (2 personer):

 

 

Indkøb:

250 g hakket oksekød - 1/2 spsk olivenolie - 1 løg - 1 fed hvidløg - 1 frisk chili - 1 dåse hakkede tomater - 1/2 liter bouillon - 1/2 tsk stødt spidskommen - 1 tsk tørret oregano - 1 dåse majs - salt/peber - frisk basilikum.
 

  Fremgangsmåde:

Brun oksekødet i olie i en gryde og tilsæt finthakkede løg, hvidløg og chili. Lade det stege nogle min. og tilsæt så tomater, bouillon og kryderier. Lad suppen simre 15 min. og tilsæt afdryppede majs. kog suppen godt igennem, smag til med salt og peber (evt. ekstra chili) og server med et drys friskhakket basilikum og brød (Pynt evt. med hele blade af basilikum)

 

Forslag til drikkevare:

Retur til toppen af denne side:

 

 

 

 

 

Salater:

 

Opskriftnavn indsættes her

 

 

Indkøb:

Fremgangsmåde:

Forslag til drikkevare:

Retur til toppen af denne side:

 

 

 

Tarteletter/Krustader:

 

FØDSELSDAGS TARTELETTER

 

 

Indkøb:

300 gr røget torsk - 2 spsk cremefraiche 38% - salt og peber - frisk kørvel

 

6 tarteletter - 8 vagtelæg - 1 skvæt eddike - et glas lakserogn

1 scalotteløg - 100 gr ærter - 1 spsk creme fraiche 38%

Evt radisespirer til pynt

Fremgangsmåde:

Start med at koge vagtelæggene i vand tilsat lidt eddike og kog dem i 4 min

Skræl dem

Skær torsken ud i små tern, rør creme fraiche i og krydr med salt og peber og lidt frisk kørvel

Hak de grønne ærter groft og rør dem med cremefraiche

Snit et scalotteløg

Knus( evt…. ) tarteletterne i mellemstore stykker og læg dem på tallerkenen

Læg skiver af torsk ovenpå og derpå det torsk der er rørt med creme fraiche

Kom ærterne over, pynt med vagtelæg, scalotteløg, spirer og fiskerogn

Forslag til drikkevare:  - en god chablis

Retur til toppen af denne side:

 

 

 

Andet:

 

Ristede svampe på hvidløgstoast:

 

 

Indkøb:

Toastbrød - hvidløg - citron - persille - salathoved - rasp - parmaskinke - tomater

 

Fremgangsmåde:

Toastbrødene gnides med hvidløg og olivenolie. Drys lidt salt og peber på og rist brødene til de er gyldenbrune i ovnen ved 200 grader. Svampene skæres i skiver og svitses ved god varme Krydr med 1 fed presset hvidløg og citronsaft. Bland svampene med grovhakket persille og 1 spsk rasp. Læg revne salatblade på brødene og øs svampeblandingen over. Tilsidst pyntes med et par skiver parmaskinke og et par tomatbåde. Hvis der serveres 2 skiver brød kan denne ret bruges som en lille frokostret

 

Forslag til drikkevare:

Retur til toppen af denne side:

 

 

 

Små bagte kartofler:

 

 

Indkøb:

Små kartofler - rødløg - hvidløg - ingefær - soya sauce - 100 g sesamfrø

 

Fremgangsmåde:

Kartoflerne skæres i kvarte og bages i ovnen ved 250 grader i ca. 15 min til de er møre. Løg halveres og snittes på langs, hvidløg knuses så det svarer til ca. 1tsk. Ingefær fintrives ligeledes 1 tsk. Løg - hvidløg - ingefær og sesamfrø blandes med ca. 1 dl. soya sauce. Tilsidst vendes de bagte kartofler i blandingen og serveres straks. Som extrafyld kan man evt. komme lidt skinkestrimler i blandingen. Server med en kold cremefraich-sauce (smagt til efter behag).

Denne forret er også velegnet som tilbehør til andre retter - dog udelades fyld og sauce.

Forslag til drikkevare:

Retur til toppen af denne side: 

 

 

Maskeret Blomkål/Brocoli:

 

 

Indkøb:

Blomkål - Brocoli - hvidløg - 2 blommetomater - 1 rød chili - 400 gram rejer (store Grønlandske) - 1 brev Knorr Hollandaisesovs (hvis du da ikke laver den selv) - Flûtes

Fremgangsmåde:

Rejerne optøes. Fjern skindet fra tometerne og fjern kernerne. Rens chilien for kerner så det ikke bliver for stærkt. Tomater - chili og hvidløg hakkes meget fint (evt. blendes). Kog blomkål og brocoli så der er så møre som du nu bedst kan lide dem (lidt bid bør de have). I medens tilberedes hollanddaiesesovsen. De sidste par minutter af sovsens kogetid tilsættes de hakkede tomater/chili og hvidløg. Anret nogle blomkål og brocoli buketter på en frokosttallerken, overhæld med den varme hollanddaisesovs og fordel ca. 100g rejer til hver portion. Server med flûtes.
 

Forslag til drikkevare:  En tør hvidvin eks.  nr. 8 på vinlisten "Cawarra" fra  Australien

Retur til toppen af denne side:

 

 

Cherrytomater med basilikum creme:

 

 

Indkøb:

Ca. 30 cherrytomater - Fyld: 2 dl flødeost (250 g) - 2 spsk yoghurt - 1/2 bdt basilikum - 50 g tørrede tomater i olie 1 spsk hakkede mandler - salt - peber

 

Fremgangsmåde:

Skyl og halver alle tomaterne. Stil dem på et fad - Bland flødeost, yoghurt, finthakket basilikum og hakkede tørrede tomater. - smag til med lidt salt og peber. Rør de hakkede mandler i. - fyld de halverede tomater lidt toppet med cremen. - Pynt med små basilikumblade. Kan også serveres til en drink før maden.
 

 

Forslag til drikkevare:

Retur til toppen af denne side:

 

 

 

Råmarinerede asparges m. cherrytomater:

 

 

Indkøb:

Grønne asparges - cherrytomater - løg - hvidløg - citron - timian 

Fremgangsmåde:

Asparges snittes diagonal i passende stykker. Cherrytomaterne skæres i kvarte. Løg finthakkes og en halv til en hel teskefuld knust hvidløg. Timianbladene hakkes. Det hele blandes med ca. 3 skefulde citronsaft. Smag til med salt og peber og lad det hele trække i ca. 10 minutter. Som forret serve3res dette med ristet valnøddebrød.

 

Forslag til drikkevare:

Retur til toppen af denne side:

 

 

 

Verdens hurtigste cowboymad

 

 Indkøb:

3 skiver parmaskinke - 1 tsk. Dijonsennep - 2 æg - 1 tsk. mørk balsamicoeddike

salt og peber

Pynt - lidt olie - friskrevet peberrod – karse - 1 tsk. friskhakket chili

Fremgangsmåde:

Smør bunden af en tallerken med 1 tsk. dijonsennep, læg 2 skiver parmaskinke. Spejl æggene på en pande til de er færdige. Husk salt og peber. Læg spejlæggene oven på parmaskinken og stænk med balsamicoeddike. Læg en skive parmaskinke. Pynt med friskrevet peberrod, kapers og friskhakket chili, karse og et par stænk olivenolie.

 

Retur til toppen af denne side:

 

 

 

 

Ny opskrift

 

 

 Indkøb:

Fremgangsmåde:

 

Retur til toppen af denne side:

 

 

Ny opskrift

 

 

 Indkøb:

Fremgangsmåde:

 

Retur til toppen af denne side:

 

 

Ny opskrift

 

 

 Indkøb:

Fremgangsmåde:

 

Retur til toppen af denne side: